fredag 2 januari 2015

Det som göms i snö...2

Så till vilken "nytta" sätter man hela målet på spel och kvalificerar sig i det som måste vara bland det dummaste poliser gjort i polishistorien.

Straffvärdet för skyddande av brottsling är böter upp till 1 års fängelse,
är det grovt från 6 månader till 4 år.
När det gäller medverkan till brott står det i Brb 23 kap 2 paragrafen:
"Den som, med uppsåt att utföra eller främja brott,
1. tar emot eller lämnar pengar eller annat som betalning för ett brott eller för att täcka kostnader för utförande av ett brott, eller
2. skaffar, tillverkar, lämnar, tar emot, förvarar, transporterar, sammanställer eller tar annan liknande befattning med något som är särskilt ägnat att användas som hjälpmedel vid ett brott,
 
skall i de fall det särskilt anges dömas för förberedelse till brottet, om han inte gjort sig skyldig till fullbordat brott eller försök.
I de fall det särskilt anges döms för stämpling till brott. Med stämpling förstås, att någon i samråd med annan beslutar gärningen eller att någon söker anstifta annan eller åtar eller erbjuder sig att utföra den.
Straff för förberedelse eller stämpling skall bestämmas under den högsta och får sättas under den lägsta gräns som gäller för fullbordat brott. Högre straff än fängelse i två år får bestämmas endast om fängelse i åtta år eller däröver kan följa på det fullbordade brottet. Om faran för att brottet skulle fullbordas var ringa, skall inte dömas till ansvar. Lag (2001:348)."


Så även om Ib Johansen hade uppsåt att främja brottet i det här fallet mord så hade det varit möjligt, önskvärt och lämpligt att ge en rejäl straffrabatt till Ib Johansen.
Han hade kunna få 6 månader som han dömdes till i tingsrätten...eller t.o.m. lägre
Med tanke på att de lokala klantaschlerna inte lyckats lösa mordet utan att det var tack vare att Ib Johansen hade samvete och moral att berätta sanningen...till slut.

Så till vilken nytta?
Förmodligen ingen alls...förmodligen ingen alls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.